Ο φυσικοθεραπευτής του ΣΕΦΑ Αρκαδικού μιλάει για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στις «Αρκαδικές Ειδήσεις» !

Πολλές φορές μέσα από την επιτυχία ενός συλλόγου στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, μερίδιο συνεισφοράς στο αποτέλεσμα εκτός από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές όπως μπορεί να είναι οι αθλητές ή το προπονητικό τιμ, έχουν και τα υπόλοιπα μέλη και πρόσωπα που πλαισιώνουν όλη αυτή την προσπάθεια! Μερίδιο επιτυχίας έχει η διοίκηση που θα τρέξει να εξασφαλίσει το μπάτζετ και να προωθήσει όλα τα οργανωτικά ζητήματα προκειμένου το προπονητικό επιτελείο να πάρει το πράσινο φως και να διαλέξει παίκτες στην μετεγγραφική ενίσχυση της ομάδας. Μερίδιο έχουν οι έφοροι και όλοι οι αφανείς ήρωες όπως και οι υποστηρικτές και χορηγοί που στηρίζουν την ομάδα οικονομικά, ηθικά, πρακτικά, όπως και ο κόσμος που στηρίζει από τις εξέδρες την προσπάθεια της ομάδας.

Το ιατρικό επιτελείο σ’ έναν σύλλογο όμως είναι και αυτό που έχει πολύ μεγάλο μερίδιο συνεισφοράς προκειμένου όλα να εξελιχθούν κατ’ ευχή χωρίς απρόοπτα ή να επέμβουν προκειμένου να ξεπεραστούν ενδεχόμενα προβλήματα τραυματισμών που κρατάνε πίσω αγωνιστικά τους αθλητές και κατ’ επέκταση την ίδια την ομάδα. Οι «Αρκαδικές Ειδήσεις» λοιπόν τις προηγούμενες ημέρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον φυσικοθεραπευτή Χρήστο Δεδούση, ο οποίος τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αποτέλεσε μέλος του ιατρικού επιτελείου του ΣΕΦΑ Αρκαδικού, συνεισφέροντας μαζί με τον στενό συνεργάτη του Μάρκο Βλάμη τα μέγιστα στην υποστήριξη των παικτών στο «φυσικοθεραπευτικό» τομέα.

Ο ίδιος μας μίλησε γι’ αυτή του την εμπειρία την περασμένη χρονιά, την προσπάθεια που καταβλήθηκε στη διάρκεια της σεζόν στον τομέα της αποκατάστασης των όποιων τραυματισμών, καθώς επίσης και στα όποια απρόοπτα γεγονότα επηρέασαν στη διάρκεια της χρονιάς την ομάδα.

 

Αρχικά θα μπορούσατε να μας πείτε πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασίας με εσάς και την ομάδα του ΣΕΦΑ Αρκαδικού το περασμένο Καλοκαίρι και πως «χτίστηκε» αυτή η εμπιστοσύνη που συνέβαλε ως ένα σημαντικό βαθμό στην πετυχημένη πορεία της ομάδας τη σεζόν 2013-14;

Στην αρχή της χρονιάς μας ζητήθηκε, εμένα και του συνεργάτη μου Μάρκου Βλάμη, να συνεισφέρουμε κι εμείς από το δικό μας πόστο και ιδιότητα, στην προσπάθεια και συμμετοχή της ομάδας του ΣΕΦΑ Αρκαδικού στην Α2 Εθνική κατηγορία μπάσκετ. Προσωπικά το γεγονός ότι έχω υπάρξει και μέλος της ομάδας στα μικρά τμήματα κατά το παρελθόν και παράλληλα με συνδέει μια φιλία με τους ανθρώπους του συλλόγου, αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο να βρεθούμε κι εμείς κοντά στην ομάδα και να βοηθήσουμε από τη δική μας μεριά.

 

Η πρόκληση σημαντική και οι απαιτήσεις πολλές από την πρώτη στιγμή, καθώς την προηγούμενη χρονιά δεν έλλειψαν προβλήματα τραυματισμού, με τους παίκτες να χρειάζονται τη δική σας υποστήριξη προκειμένου και οι παίκτες να ανταπεξέλθουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Γενικά στη διάρκεια της χρονιάς είχαμε αρκετά προβλήματα και τραυματισμούς να αντιμετωπίσουμε, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο σοβαρά. Υπήρχε ένα σχετικά μικρό ρόστερ με κάποια παιδιά να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή άρα και επιβάρυνση γεγονός που έγινε πιο έντονο μέσα στη χρονιά λόγω των τραυματισμών που μας παρουσιάστηκαν. Πιστεύω όμως ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες ήταν μία χρονιά που σε γενικές γραμμές βγήκε αρκετά καλά.

Ιδιαίτερα άτυχη στιγμή τόσο για ίδιο τον παίκτη του Αρκαδικού Γιάννη Αντωνιάδη όσο και για το σύλλογο, αποτέλεσε το πρόβλημα στο γόνατο του που τον ανάγκασε πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την αποθεραπεία του από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, να υποβληθεί σε νέα επεκτείνοντας για μεγάλο διάστημα την αγωνιστική του απουσία… Ζήσατε ως φυσικοθεραπευτής του ΣΕΦΑ από κοντά την «περιπέτεια» αυτή της υγείας του Αντωνιάδη, που απ’ ότι πληροφορούμαστε τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να την ξεπερνά πλέον…

Ο Γιάννης είχε μια ατυχία, δουλέψαμε πολύ καλά μαζί ώστε να φτάσει σε σημείο να καταφέρει να ξαναμπεί σε αγωνιστικούς ρυθμούς ωστοσο αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε έπρεπε να αποκατασταθεί και πάλι χειρουργικά. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και πλέον του ευχόμαστε να επανέλθει δυνατότερος στα γήπεδα.

 

Δεν μιλάμε όμως μόνο για τραυματισμούς αλλά αρκετές φορές στη διάρκεια της εβδομάδας φροντίζατε να βοηθήσετε τους παίκτες στην αποθεραπεία τους και στη χαλάρωση τους μετά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, ώστε να είναι κατά το δυνατόν έτοιμοι αγωνιστικά για τις επόμενες υποχρεώσεις!

Ουσιαστικά η δική μας αποστολή έχει δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με οτιδήποτε μπορούμε να προσφέρουμε πρίν και μετά τους αγώνες προκειμένου οι παίκτες να βρίσκονται στη σωστή κατάσταση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις προπονήσεις αλλά και στους αγώνες. Το δεύτερο και φυσικά πιο βασικό κομμάτι είναι και το καθαρά φυσικοθεραπευτικό που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση τυχόν τραυματισμών ή άλλων προβλημάτων που παρουσιάζουν οι αθλητές.

 

Και φυσικά μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, με τους αθλητές να πρέπει να είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό να αγωνιστούν ή να τεθούν στη διάθεση του προπονητικού τιμ, όσον αφορά κυρίως μικροτραυματισμούς.

Η διαφορά που υπάρχει ενδεχομένως ανάμεσα σε έναν απλό ασθενή και έναν αθλητή ασθενή, είναι ακριβώς αυτό. Το θέμα του χρόνου. Αρκετές φορές πιεζόμαστε και πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις ανάλογα με το τι πρόβλημα έχει ο κάθε αθλητής, γιατί είναι μπροστά μας οι υποχρεώσεις της ομάδας και πρέπει με βάση αυτό να κατευθύνουμε τη θεραπεία μας και το πώς θα πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση. Εκεί σε πολλές περιπτώσεις και σε συνεννόηση με τον ίδιο τον αθλητή και με τους προπονητές, ρισκάραμε αλλά ευτυχώς υπήρχε πολύ καλή συνεργασία και με τους αθλητές αλλά και με το προπονητικό τιμ ώστε καταφέραμε να έχουμε υπο έλεγχο διάφορες παραμέτρους όπως πόσο ένας αθλητής θα μπει και θα παίξει, τι θα κάνει, πώς μπορεί να προφυλαχθεί μέσα στον αγώνα ώστε να μην έχουμε ενδεχόμενη επιδείνωση του προβλήματος.

 

Εσείς προσωπικά έχετε ζήσει την ανησυχία του προπονητή για το αν όλα θα είναι εντάξει μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο όπου είναι προγραμματισμένη επίσημη αγωνιστική υποχρέωση της ομάδας.

Αυτό είχε συμβεί αρκετές φορές, αλλά ευτυχώς είχαμε να κάνουμε με δύο προπονητές οι οποίοι είναι πάρα πολύ κοντά στους αθλητές, βάζουν την υγεία των αθλητών πάνω από όλα και γενικότερα είχαμε συνεχή επικοινωνία για το πώς είναι η κατάσταση του κάθε αθλητή. Δεν είχαμε την «κακή» πίεση όσον αφορά  του τι πρέπει να κάνουμε, αλλά τα πάντα γίνονταν μέσα από συνεννόηση και μέσα από σωστή λογική. Σε αυτό συνέβαλε επίσης και η γενικότερη συμπεριφορά των παικτών οι οποίοι πολλές φορές έσφιξαν τα δόντια ώστε να βοηθήσουν την ομάδα.

Εσείς και ο συνεργάτης σας, Μάρκος Βλάμης, πως ζήσατε την πορεία αυτή την προηγούμενη χρονιά μέσα από τον ΣΕΦΑ Αρκαδικό.

Πιστεύω ότι γενικά η ομάδα δούλεψε πολύ καλά έχοντας ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται στην ομάδα είναι μαζί αρκετά χρόνια και ξέρουν πώς να χειριστούν την κάθε κατάσταση. Φυσικά οι απαιτήσεις της κατηγορίας είναι δύσκολες και με βάση τα οικονομικά δεδομένα, αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το ότι ο Αρκαδικός συνεχίζει για έκτη χρονιά στην κατηγορία. Επειδή δεν υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ρόστερ, ήταν μεγαλύτερη η πίεση όσον αφορά την παραμονή και αυτό το ζήσαμε κι εμείς από μέσα. Ευτυχώς αυτή ήρθε αρκετά νωρίς με την προσπάθεια των παικτών και των προπονητών και έτσι στη συνέχεια η πίεση ήταν μικρότερη στην ομάδα αλλά και σε εμάς ως φυσικοθεραπευτικό τιμ.

 

Τελικά οι νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσίες βοηθούν τελικά ώστε η ζωή και των αθλητών όπως και αυτή των φυσικοθεραπευτών να γίνεται καλύτερη και συντομότερη, όσον αφορά την αποκατάσταση τραυματισμών;

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάποια πράγματα είτε το θέλουμε είτε όχι παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το πώς θα επουλωθεί ένα τραύμα είναι το ίδιο είτε είσαι αθλητής, είτε δεν είσαι, είτε προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε μέσο είτε όχι. Είσαι πάντα υποχρεωμένος να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη σειρά. Απλά στους αθλητές ίσως αυτή η διαδικασία να είναι λίγο πιο σύντομη ωστόσο δεν υπάρχουν θαύματα και δεν γίνονται θαύματα παρά τα διάφορα που ακούμε κατά καιρούς. Παράλληλα προσπαθήσαμε και θα κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον να αλλάξουμε κάποιες παλιές αντιλήψεις και νοοτροπίες που υπάρχουν γενικά στον χώρο του αθλητισμού ενημερώνοντας τους αθλητές και τους προπονητές, βρίσκοντας τους αρωγούς φέτος, σχετικά με τα σύγχρονα και τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.

 

Τέλος θυμάστε κάποια από τις πιο ανησυχητικές στιγμές σε περίπτωση τραυματισμού που αρχικά σας ανησύχησε αρκετά, αλλά αποδείχθηκε στη συνέχεια κάτι ανώδυνο;

Είχαμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις με πιο χαρακτηριστική ίσως μια φάση με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κοψαύτη. Ένα κακό πάτημα μετά από άλμα πάνω στο χειρουργημένο του πόδι τον πίεσε αρκετά, αλλά ευτυχώς δεν ήταν κάτι το σοβαρό και ανησυχητικό επιτρέποντας του να επιστρέψει κανονικά και πάλι στο παιχνίδι.

Η συνέντευξη δημοσιευτηκε και στην ιστοσελίδα Contraepithesi απ' όπου και την αναπαράγουμε .