Ιστορία

Το τμήμα μπάσκετ του Αρκαδικού ιδρύθηκε το 1976 και μέχρι σήμερα έχει συνεχή παρουσία στο χώρο με τμήμα ανδρών, εφήβων, παίδων, μίνι, καθώς επίσης και γυναικών και κορασίδων.
 
Η αγωνιστική περίοδος 2014-2015 βρίσκει την ομάδα μας για 7η συνεχή χρονιά στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας.
 
Η παρουσία της αυτή καθιστά τον Αρκαδικό  την  πιο πετυχημένη ανδρική ομάδα του αρκαδικού μπάσκετ, καθώς μετρά ένα πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική κατηγορία, οκτώ τίτλους στην Α’ Ανδρών, δύο Κύπελλα ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, δύο συμμετοχές στη Β’ Εθνική και εννέα συμμετοχές στη Γ’ Εθνική.
 
Στην πορεία όλων αυτών των ετών η ομάδα ανέδειξε αθλητές που φόρεσαν ακόμα και τη φανέλα Εθνικών ομάδων, αθλητές που αγωνίστηκαν σε Εθνικές κατηγορίες και αθλητές που έγραψαν τη δική τους ιστορία με τη φανέλα της ομάδας και αποτέλεσαν πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
 
Την περσινή ομάδα του Αρκαδικού στελέχωσαν παίχτες με μεγάλη εμπειρία από πρωταθλήματα της Α1 και Α2 Εθνικής κατηγορίας,  με σημαντικές επιτυχίες τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο, αλλά και παίχτες νέοι και ταλαντούχοι.

Το τέλος της σεζόν 2014-2015 βρήκε την ομάδα του Αρκαδικού να πανηγυρίζει την άνοδο στην Α1, για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Ο Αρκαδικός θεωρείται -και είναι- η πιο πετυχημένη ανδρική ομάδα του αρκαδικού μπάσκετ, καθώς μετρά ένα πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική κατηγορία, οκτώ τίτλους στην Α’ Ανδρών, δύο Κύπελλα ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, δύο συμμετοχές στη Β’ Εθνική και εννέα συμμετοχές στη Γ’ Εθνική. Παράλληλα, έχει αναδείξει δύο αθλητές στις Εθνικές ομάδες (Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γαλιώτος), ενώ άλλοι δύο έχουν αγωνιστεί στην Εθνική Ενόπλων συμμετέχοντας στα παγκόσμια πρωταθλήματα του ΣΙΣΜ. Ο Παύλος Νόντας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και ο Ισίδωρος Κουτσός το χάλκινο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αρκαδικού θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συμπολίτες μας και τους φορείς που έχουν στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται στο μπάσκετ με οικονομικές ενισχύσεις, χορηγίες και δωρεές.Επίσης, ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν την προσπάθεια της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια από οποιοδήποτε πόστο.

Το πρώτο παιχνίδι του Αρκαδικού

Θα πρέπει να υπάρχει καταγεγραμμένο το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του Αρκαδικού και αυτό έγινε στις 2 Μαΐου 1976 στο ανοικτό γήπεδο του ΔΑΚ (τότε ΕΑΚ) Τριπόλεως με αντίπαλο την Αγία Παρασκευή στα πλαίσια της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Όταν πέτυχε το πρώτο καλάθι του Αρκαδικού στο παιχνίδι Κυπέλλου Ελλάδος, ίσως κανένας να μην έδωσε την βαρύτητα που έπρεπε. Όμως τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μιχάλης Ζαραβίνος έγραψε τη δική του ιστορία με αυτό το καλάθι (το μοναδικό του στο συγκεκριμένο παιχνίδι) κερδίζοντας δικαιωματικά μία θέση στο «πάνθεον» του Αρκαδικού μπάσκετ. Το τελικό σκορ ήταν 44-111 (ημίχρονο 20-60) και το φύλλο αγώνος εκείνου του πρώτου παιχνιδιού είχε ως εξής:

Διαιτητές: Κόντης, Αγουρίδης

Αρκαδικός (Γιάννου): Μ. Ζαραβίνος 2, Κούνας 10, Σαλαπάτας 12, Μπρούσαλης 8, Τσούκας 8, Σπ. Ζαραβίνος 2, Σμυρνιώτης 2, Μπούκας, Παντζής.

Αγ. Παρασκευή (Αντωνίου): Μαρούγκας 9, Χριστοδούλου 12, Μανσούρης 4, Σγολόμβης 15, Αναστασόπουλος 15, Αποστολίδης 6, Βούλγαρης 12, Καλαναχόπουλος 4, Σερκεδάκης 23, Ατζουλίδης 11.